De aromatische smaak van lavendel past goed bij bramen. Dit recept heeft een smaakcombinatie van bloemen en fruit. Voor een extra twist kan je een paar druppels citroenolie toevoegen aan de crèmevulling.

Ingrediënten zoet taartdeeg:
150 gr bloem
90 gr ongezouten boter
40 gr poedersuiker
1 eidooier

Bereidingswijze zoet taartdeeg:
Doe de boter met de bloem en de poedersuiker in een kom en mix dit in de keukenmachine tot een kruimelig deeg met de structuur van nat zand. Met de hand kan ook: Verkruimel dan de boter door het bloem/suiker mengsel totdat je dezelfde structuur hebt.Voeg dan het ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.Zet het even in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bessenvulling:
500 gram bramen
150 gram suiker (of honing, indien gewenst)
4 theelepels citroensap
60 ml koud water
2 eetlepels maizena

Bereidingswijze bessenvulling:
Zet een pan op middelhoog vuur en doe de bramen, 150 gram suiker en citroensap toe. Breng het aan de kook en roer regelmatig door zodat het niet aanbrand.
Meng in een kopje 60 ml koud water en het maizena. Terwijl het bessenmengsel begint te sudderen, klop je het maizena-mengsel langzaam erdoor.
Zet het vuur laag. Ga door met het koken van het mengsel, af en toe roeren gedurende ongeveer 15 minuten. Het ingemengde maizena wordt helder en het mengsel word jam achtig.

Crème vulling:
4 ons roomkaas op kamertemperatuur
150 gram suiker (of honing, indien gewenst)
1 grote eidooier
2-3 druppels lavendelolie

Bereidingswijze crème vulling:
Meng met een handmixer de roomkaas, 150 gram suiker en eigeel in een kom. Als je suiker gebruikt, moet je misschien 5-10 minuten wachten totdat de suiker is opgelost, en dan opnieuw roeren.
Voeg twee druppels lavendelolie toe aan het roomkaasmengsel en roer. Voeg meer naar smaak toe.

En dan nu..
Rol het taartdeeg uit en snijd met koek- of koekjesvormpjes in de gewenste vormen.
Maak een kruisje in de bovenste koekjesvorm (zie afbeelding) zodat het kan ventileren.
Schep gelijke delen roomkaas en bramenmengsel in het midden van de helft van het uitgesneden deeg. Zet de bovenkant van het koekje erop en druk met de tanden van een vork de randjes stevig aan.
Bestrijk het losgeklopte ei lichtjes over de taartjes. Bestrooi desgewenst licht met suiker voor een rustieke uitstraling.
Bak 15-20 minuten, of tot de korst goudbruin begint te worden.